Totaal aantal pageviews

zondag 27 januari 2013

Macaroni met kaas en ham gegratineerd

voor 4 personen

Nodig:



500 g macaroni
300 g gekookte ham (dikke sneetjes of in een blokje)
400 g gemalen kaas (bv. Emmentaler)
30 g boter
40 g bloem
7,5 dl melk
nootmuskaat
peper
zout

Bereiding:

Roux maken:

Smelt de boter in een kookpot en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Roer met een garde tot je een papje hebt en laat lichtjes koken, opletten dat het niet bruin word en niet aanbakt.

Zet het vuur wat zachter en schenk geleidelijk de melk erbij en blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Na voldoende lang roeren krijg je een gladde romige bechamelsaus.

Haal de pot van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus. (Hou de andere helft van de kaas opzij voor het gratineren van de schotel.)

Proef en kruid de kaassaus met vers geraspte nootmuskaat, peper van de molen en wat zout.

Kook de macaroni al dente. Hou er rekening mee dat de pasta later nog even de oven in gaat, waardoor de macaroni nog een beetje verder zal garen.

Verwijder de zwoerden van de gekookte ham en snij in reepjes of blokjes en voeg bij de kaassaus.

Giet de pasta af laat goed uitlekken en meng de kaassaus eronder. Roer alles goed om en stort het mengsel in een ovenschaal.

Strooi de rest van de gemalen kaas gelijkmatig over de schotel en plaats het gerecht onder de hete grill van je oven.

Zodra de kaas een goudbruin korstje is geworden, kan je aan tafel.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten