Totaal aantal pageviews

maandag 28 januari 2013

Parelhoen in witte wijn

voor 2 personen

Nodig:

250 gram gesneden gerookte spekreepjes.
1  kleine ui
1 parelhoen in stukken

2 teentjes knoflook
zout en peper naar smaak
250 ml kippenbouillon
250 ml witte wijn (bourgogne)
1 laurierblaadje
enkele takjes verse tijm
enkele takjes verse peterselie
250 gram witte champignons, schoongemaakt en grof gesneden
1 eetlepels boter
gehakte verse peterselie voor garnering
extra boter om te bakken

Bereiding:

Doe de wijn en de kruiden in een grote stoofpot.

Bruin het spek met wat boter in een pan met dikke bodem op een niet te hoog vuur, doe spekreepjes op een bord en zet opzij.

Bruin in dezelfde pan de stukken gevogelte (in meerdere keren als de pan niet groot genoeg is). Bruin het gevogelte aan alle kanten voor enkele minuten. Voeg daarna de ui het knoflook, zout en peper toe. Voeg de gebruinde parelhoen delen bij aan de stoofpot met wijn.
Laat de parelhoen minstens 2 uur marineren in de wijn. (voeg meer wijn toe tot dat alles onder staat).
Voeg de kippenbouillon toe, breng aan de kook, doe een deksel op de pot en laat op een laag vuur sudderen totdat de parelhoen zacht en gaar is (ongv. 45 minuten).
Verwijder de parelhoen en zet apart. Giet door een zeef om de knoflook, kruiden en laurierbladeren te verwijderen.
Doe de champignons bij de gezeefde wijn en bouillon, draai het vuur hoog, laat snel koken en kook de wijn-bouillon in tot ze zo dik wordt als saus (3/4 inkoken).
Zet het vuur lager en voeg boter toe.    

Doe de parelhoen in de saus en warm ze terug op, voeg gebakken spekreepjes toe. Proef en breng verder op smaak met peper en zout.
Garneer de parelhoen met vers gehakte peterselie en serveer.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten